سخن سردبیر
با توجه به افزایش جمعیت و نیاز روزافزون به غذا، هدررفت محصولات کشاورزی و منابع غذایی نه تنها به مشکلات اقتصادی منجر میشود، بلکه تأثیرات منفی بر محیط زیست و سلامت جامعه دارد و تهدید جدی برای تأمین نیازهای غذایی کشور می باشد. مسیر تأمین امنیت و اقتدار غذایی کشور از سه کریدور کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی، افزایش عملکرد محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلاتی و توسعه منابع طبیعی و محیط زیست می گذرد. مهمترین، مطمئن ترین و ارزانترین مسیر، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی می باشد. بنابر این لازم است با بهره گیری از ایده های جدید، فناوری ها و دستاورهای فناورانه توان دست اندرکاران بخش کشاورزی و غذایی کشور را برای کاهش ضایعات ارتقا بخشید. بیش از 35 درصد محصولات تولیدی بخش کشاورزی به ضایعات تبدیل می شود که معادل بیش از 14 میلیارد دلار تخمین زده شده است. این میزان تقریبا هم اندازه میزان ارزی است که برای واردات محصولات کشاورزی و غذایی در کشور هزینه می شود. در این میان نان و سبزی و صیفی، به عنوان دو عنصر اساسی در تغذیه انسان، در فرآیند تولید، توزیع و مصرف با چالشهای متعددی مواجه بوده و بیشترین میزان ضایعات در بین محصولات کشاورزی و غذایی به آنها اختصاص دارد و در عین حال بیشترین میزان مصرف و جایگاه را در سفره غذایی ایرانیان دارد. هدررفت این محصولات نه تنها به معنای از دست رفتن مواد غذایی است، بلکه به هدررفت نهاده های گرانقیمت و رو به کاهشی مانند: آب و خاک نیز میانجامد. امروزه با توجه به پیشرفت فناوری ها و افزایش حوزه نفوذ نوآوری ها در توسعه جوامع بشری، لازم است راهکارهای نوینی برای مقابله با موانع تأمین معیشت مردم باشیم. از جمله مهمترین و زنده ترین راهکارهای بهینهسازی فرآیندهای تولید تا مصرف، افزایش آگاهی عمومی و ترویج فرهنگ مصرف مسئولانه و همچنین، تشویق به بازیافت و استفاده مجدد از ضایعات می باشد. اما امروزه بحث استفاده از ایده های جدید و فناورانه و افزایش اثربخشی فعالیتهای مرتبط با کاهش ضایعات محصولات کشاورزی در اولویت برنامه تأمین امنیت غذایی کشور قرار دارد. رویدادهای کارآفرینی کشاورزی بیشتر با هدف شناسایی نخبگان، نوآوران و کارآفرینان و صاحبان ایده ها و فناوری های نوین، ایجاد شبکه حرفهای کارآفرینان، نوآوران، صاحبان ایدهها و فناوریهای نوین، محققان، اساتید، تولیدکنندگان، فرآوران، بازرگانان، تجار و توزیعکنندگان و کمک به تجاریسازی و بکارگیری وسیع دستاوردهای فناورانه در بخش کشاورزی برنامه ریزی و اجرا می شود. بر همین اساس رویداد کارآفرینی و فناوری های نوین حوزه کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی با رویکرد نان و سبزی و صیفی نیز فرصتی ایجاد می کند تا ایدهها، نوآوریها و فناوری های جدید برای کاهش بهینه ضایعات، ایجاد کسب و کارهای نوپا و افزایش تولید ثروت در بخش کشاورزی شناسایی و زمینه کاربرد آنها بیش از پیش فراهم شود. امید است با تلاش همه دست اندرکاران بخش های اجرایی، آموزشی، پژوهشی و کارآفرینی این رویداد بتواند به اهداف خود برسد و خدمتی در جهت توسعه دانش بنیان بخش کشاورزی باشد.
با آرزوی سلامتی و موفقیت برای همه شما